kísérleti zóna

A Ploubuter Park egy újonnan felfedezett faj vizsgálatát szolgálja. Kialakítása az egyedek természetes környezetben történő megfigyelésén alapul. A lelőhelyük és az emberhez való viszonyuk alapján rendszerezett egyedek igen változatos képet mutatnak a vadon élőktől a fogságba esett vagy domesztikált változatokig, a magányosoktól a csoportosan élőkig, a vad egyedektől az ember közvetlen közelségében élőkön át a mesterségesen szaporított alfajokig.
Ez alkalommal a Duna-part légáramába telepített kontrollált megfigyelőhelyen vizsgálhatjuk a lelkek csoportos viselkedését.
_________________________
The Ploubuter Park is a home of the study of this newly discovered species. The architecture is based on the observation of the natural habitat of the species. Those, which had been categorized by their habitat and their behavior towards human, show a variety of pictures from the wild to the captured or domesticated, from the loners to the pack members.
This time we can study the pack-behavior of these souls in the controlled observation post which was installed in the airflow of the bank of the Danube.

2015. 05. 15.

Nejlonzacskó engem így még nem lepett meg

Mindeközben ma
INDEX
Földes András


Mit mondana, ha valaki azzal csábítaná a Népsziget egy távoli pontjára, hogy ott vaskeretre csomózott nejlonzacskókból készült képzőművészeti installációt tekinthet meg? Nem is kell kimondania, tudjuk.

DSC 000001 (6)

Galéria: A legszebb nejlonzacskók, amiket természetben láthat
Fotó: Földes András / Index

Csütörtök délután én is csak azért tekertem ki a Ploubuter Park nevű esemény megnyitójára, mert egyrészt bírom az extravagáns alkotót, másrészt a szervező OFF biennálénak eddig is szuper programjai voltak, úgyhogy reméltem: talán a 250 nejlonzacskót sem véletlenül propagálják.
Nejlonzacskó engem így még nem lepett meg.
Koronczi Endre installációja ugyanis nélkülözött minden olyan vonatkozást, amit az ember a műanyaggal, vagy a természetben hányódó zacskókkal azonosít. A mintegy 20 méter hosszú, három méter magas falra felkötött zacskók inkább azt az élményt idézték meg, amikor az embert alkonyatkor egy nádas mellett sétálva lassan meditatív hangulatba ringatják a neszek.
Az első élményem a szélben lebegő nejlonok halk, nádlevélre emlékeztető susogása volt. Az installációt tökéletesen tájolták: a fal közvetlenül a Duna partra, a sziget nyugati felére került. Így a jellemző észak-nyugati szél felfújta a zacskókat, teret, tömeget adva ennek a furcsa jelenségnek.

DSC 000001 (7)

Galéria: A legszebb nejlonzacskók, amiket természetben láthat
Fotó: Földes András / Index

A lemenő nap átsütött a kék-fehér-narancs nejlonokon, amelytől az egész békés, és élettel teli hangulatot kapott. A szűrt fények pedig izgalmas, szép színekkel telítették a fal mögötti területet.
Az egyszerre természetes, és mesterséges objektum ráadásul jól rímel a Népsziget sajátos hangulatára, ahol ligetek keverednek gyártelepekkel, és békésen működnek együtt műhelyek, kecskefarmok, és futópályák.
Ha tökéletes hétvégi programot szeretne kutyával, gyerekkel, pasijával vagy csajával, akkor a Ploubuter parkkal nem fog mellé. Ha nagyon nem tetszik, még mindig sétálhat egyet a vízparton.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése